Vastgoed

Grensvilla's in de uitverkoop

Het lijkt erop dat veel Nederlanders die luxe optrekjes kochten in België nu met hangende pootjes de grens weer oversteken naar het vaderland. In de grensstreek ten noorden van de stad Antwerpen staan momenteel meer dan 600 riante villa's te koop. Onder de verkopers zijn opvallend veel Nederlanders. In veel gevallen gaat het om gedwongen verkoop. "De meeste Nederlanders en Belgen die hier wonen, hebben klappen gekregen op de beurs", aldus Philippe Janssens van Stadim een studie- en adviesbureau voor vastgoed in Antwerpen, dat jaarlijks een analyse maakt van het vastgoed in België.

"Veel eigenaren in deze regio waren gewend hun jaarlijkse woonkosten te betalen van het geld dat ze op de beurs verdienden. Nu hun inkomsten, mede door de stagnerende economie, al enige tijd tegenvallen, kan men het kennelijk niet volhouden. Verkopen is dan de enige oplossing." Het gaat stuk voor stuk om luxueuze paleisjes met gemiddeld vier slaapkamers, drie badkamers en vaak met binnen- of buitenzwembad en een eigen tennisbaan in de tuin. De vraagprijzen van de optrekjes variëren van €500.000 tot €1.500.000.

Het grote aanbod villa's heeft ook zijn invloed op de prijzen. "Die zijn recentelijk met 7% gedaald", aldus makelaar Marc Roels van Kemp Immo uit Kalmthout. "De huizen blijven ook langer in de verkoop. Het gaat niet meer zo vlot als vroeger. De tijd dat Nederlanders hier bij wijze van spreken met bussen vol de grens over kwamen om een goedkope villa te kopen, is voorbij. We spreken nu van Nederlanders die hun huizen hier verkopen. We hebben ook beduidend minder aanvragen van Nederlanders, die hier een huis willen kopen." Als oorzaak noemt ook hij de stagnerende economie. "Ik ken veel mensen, die hun woonkosten jaarlijks van hun dividend betaalden. Als dat ineens een stuk lager wordt, kun je dat een of twee jaar volhouden, maar dan zijn ook de spaarcentjes op."

Verhuur

Vastgoedspecialisten constateren dat de markt van de duurdere villa's in vergelijking met de jaren zeventig en tachtig door de conjuncturele problemen in elkaar gezakt is als een pudding. "Daarbij komt dat voor veel mensen geldt, dat de kinderen de deur uit zijn en het huis veel te groot wordt." Ook de huurprijzen van villa's zijn sterk gedaald. Het bureau Stadim noemt voorbeelden van villa's die drie jaar geleden nog voor 3.750 euro per maand verhuurd werden en nu amper nog 2.500 euro opbrengen.Volgens makelaars komt hier nog bij dat de prijzen van de duurdere villa's in Nederland gedaald zijn, waardoor het minder aantrekkelijk wordt naar België te verhuizen.

In tegenstelling tot vroeger plaatsen nu veel eigenaren van villa's een bord met 'Te Koop' in de tuin. "Dat zag je vroeger bijna niet", aldus Peter Huyghe van het Brasschaats Immobiliënkantoor. "Toen wilde men voor de buitenwereld niet weten dat men z'n villa wilde verkopen. Nu komen er noodgedwongen borden. Maar het is nog steeds zo dat het merendeel van de villa's dat te koop staat geen bord in de tuin heeft."

Makelaar Peter Heeren, met kantoren in Brasschaat en Turnhout constateert dat er in de regio Antwerpen meer te koop staat dan in Turnhout en omgeving. "Kennelijk is de woonmarkt in plaatsen als Brasschaat, Schilde en 's-Gravenwezel wat dat betreft gevoeliger."

De provincie Belgisch Limburg is een uitzondering. Daar lijkt nog geen einde te komen aan de Nederlandse invasie, laat staan dat er sprake is van een uittocht. "De prijzen stijgen hier nog steeds", aldus Luc Machon van Immobiliënkantoor Machon uit Lanaken. "En het aantal Nederlanders dat hier komt wonen, stijgt nog steeds. Waarschijnlijk komt dat doordat de kopers uit Nederlands Brabant en Limburg de lat wat minder hoog leggen. Mijn ervaring leert dat ze over het algemeen veel spaarcentjes meenemen en minder hun dividend gebruiken voor hun woonlasten." Bijkomend gegeven is ook dat de prijzen van de villa's in Belgisch Limburg over het algemeen lager liggen dan in Brasschaat en omgeving. "Neem gemiddeld maar een bedrag van 250.000 euro tot 500.000 euro."

Wie intussen zijn dure villa in de regio Antwerpen wil verkopen, moet rekenen op een wachttijd. "De tijd dat villa's van 1.00.000 euro hier als warme broodjes over de toonbank vlogen, is voorbij", aldus een makelaar.